IDN-domäner

IDN är en förkortning av Internationalised Domain Names och är ett system som möjliggör registrering av domäner som innehåller tecken som normalt sett inte ingår i det normala domännamnsystemets vanliga teckenuppsättning. En gammal hederlig normal domän kan innehålla tecknen A till Z samt siffrorna 0-9. Anledningen till att man införde IDN är att väldigt många språk runt om i världen använder fler tecken än dessa. Arbetet med att ta fram ett fungerande IDN-system har pågått ett antal år och finns för närvarande väl fungerande för bland annat toppdomänerna .se, .nu, .com, .net med flera. Den första IDN-domänen för .se registrerades under 2003.

Punycode

IDN-adressen som du ser i adressfältet är egentligen inte den adressen som faktiskt används. Istället används ett format som kallas Punycode, som senare tolkas av webbläsaren så att svenska, eller andra språks specialtecken, presenteras på ett korrekt sätt. Punycode är en vedertagen internetstandard som följs och används av alla moderna webbläsare.

Exempel på hur en IDN-domän ser ut i punycode:

IDN:
www.domänmedåäö.se

Punycode:
www.xn--domnmed-7waej2q.se

IDN och e-post

Det som fortfarande är en stor nackdel med IDN-domäner är att de inte fungerar med e-post. För att kunna ta emot e-post så krävs att avsändaren skriver in din e-postadress i punyformat. Vilket innebär att ovanståendes domäns e-postadress kommer att se ut enligt följande:

exempel@xn--domnmed-7waej2q.se

Detta är naturligtvis inte något som är önskvärt för någon. Därför rekommenderar vi att man som komplement till sin IDN-domän även registrerad en vanlig domän med Å och Ä utbytt mot A, och Ö utbytt mot O. Då kan man peka om denna domän mot IDN-domänen och använda denna som domän för de e-postkonton man behöver.